WidgetAreaTop
WidgetAreaRight

JG bloggen

STUDENTSKRIVNINGAR VÅREN 2020

Examinander ska vara klara att gå in i festsalen:

Ti 10.3 Mo och S2 kl. 8.00

To 12.3 Mo kl. 8.00

Fr 13.3 Ty och Fr kl. 8.20

Må 16.3 Finska kl. 8.20

On 18.3 Matte kl. 8.00

Fr 20.3 Engelska (lång) kl. 8.20

Ti 24.3 Realämnen kl. 8.00

To26.3 Realämnen kl. 8.00

Examinand:

- håll själv reda på vilka dagar du har skrivning,

- sköt om det praktiska: pennor, dator och hörlurar, ID-kort, varma, bekväma kläder, matsäck - allt det här ska vara med när du kommer,

- om du blir sjuk, kontakta rektor först av allt genast när du börjar känna av någonting

- kom till skolan i god tid och kom ner till matsalen före kl. 8.00 (undantag: finska, engelska, tyska och franska, då man kommer före kl. 8.20)

Om du behöver kontakta rektor, är det säkrast att ringa om du behöver få ett svar fort. Du kan ringa när som helst, också på veckoslut, kvällar och tidiga morgnar.

Med vänlig hälsning,

Gunnevi Kiiskinen

rektor

Månad 2

Skriver av Lovisa Nordström, 2 november 2017

Vandring, Marseille, Parkour och Halloween.

Skolan

Skriver av Oliver Häggman, 27 oktober 2017

Nu har jag varit här i USA i över 2 månader! Jag har vant mig med kulturen, skolan och språket. Det finns så mycket att berätta, så jag skall försöka fokusera mest på skolan i det här inlägget. Skolan är väldig annorlunda här jämfört med i Finland. Här under har jag listat ett par skillnader som jag har reagerat mest på.
- Skolan börjar väldigt tidigt! Redan kl. 7:30 på morgonen och skolbussen kommer kl. 6:52, förutom på onsdagar. Då börjar skolan kl. 9:40 och skolbussen kommer kl. 9:06. Skolan slutar kl. 14:35 varenda dag.
- Rasterna är mycket kortare! Vi har 6 minuters raster mellan lektionerna och en 30 minuters matrast.
- Skollunchen är inte gratis. Man tar antingen med egen lunch hemifrån eller så köper man i skolan, vilket kostar c. 3 euro. Skolmaten är också långt ifrån samma kvalité som i Finland. De har 4 olika alternativ: en smörgås, var man får välja ingredienser själv; pizza, vilket de har varje dag; hamburgare eller hot dog och någon typ av vanlig mat t.ex. potatis mos med någon typ av kött.
- Alla sporter går via skolan. Så om man håller på med en sport så tränar man i skolan, oftast efter att man har slutat, och spelar matcher och tävlar mot andra skolor.
- Skolorna är mycket striktare än i Finland. Man får inte gå i korridorerna utan ett ”hall pass” från en lärare, var det står vart man är på väg, klockslag och en lärares underskrift. Man får inte heller lämna skolan byggnaden under skoldagen dagen. De har vakter vid alla ingångar och de släpper inte in dig mellan 7:30 och 14:35 om du inte har ett ”Hero Pass”, vilket är någon typ av lapp. Jag är inte säker på vad det står på den och var du kan hämta ut den.
- Skolåret är uppdelat i 4 perioder och man har 4 lektioner per dag, som är c. 90 min långa, förutom på onsdag då de är c. 70 min långa. Man har också 4 ämnen per period och de är i samma ordning varje dag. T.ex om man har matte i sin ”first hour” så har man det första timmen varenda dag, hela perioden.

Månad 1

Skriver av Lovisa Nordström, 30 september 2017

Hej och välkommen till mitt första inlägg!

New York

Skriver av Oliver Häggman, 29 augusti 2017

Hälsingar från USA.

Finbesök

Skriver av Alva Stenman, 8 februari 2017

Det är onsdag och jag har just kommit hem från skolan. Om 16 dagar kommer min mamma hit och hälsar på! Hon ska spendera två veckor här i Brasilien. Först ska hon besöka "mina områden", alltså Joao Pessoa och Campina Grande, sen ska vi ha solsemester i Porto de galinhas som är en liten by cirka tre timmar från min stad. Porto de galinhas ligger nära Recife, och är känt för sitt vackra turkosa hav.  De fyra sista dagarna ska vi spendera i Rio de Janeiro. Det kommer bli coolt. Mamma kommer anlända samma dag som karnevalen sätter igång så det mesta kommer vara stängt och folk kommer ha ledigt. Karnevalen är den största festen på året och också en av de längsta ledigheterna. Det kommer bli galet. De största karnevalerna i landet hittar man i Salvador, Recife och Rio.

semesterchill

Skriver av Alva Stenman, 10 januari 2017

När man är utbyteselev via Rotary hör det till att man byter familj två gånger under året för att få chansen att uppleva olika familjer. Förra veckan gjorde jag mitt första byte och flyttade in hos min kompis från skolan. Till en början skulle jag flytta in hos en annan familj, men min kompis bjöd in mej så jag valde att bo hos henne stället. Normalt när man byter så tar det en stund innan man verkligen blir bekväm med att bo i någon annans hus. Man vågar inte sätta sej med fötterna i soffan och byta kanal på tv:n och sånt.  Men i och med att det är min bästa kompis hus känns det redan som hemma.

Weekend med utbyteseleverna

Skriver av Alva Stenman, 19 december 2016

Lämnade Joao Pessoa igår med en konstig känsla i magen. Jag har spenderat en helg med ungefär 40 utbytare ur mitt distrikt. Medan man umgås med dem går tiden så snabbt och man inte hinner ta sig tid att inse hur lycklig man är. Sen ska man mitt i allt säga hejdå till dem igen. Att man efter att ha känt någon i två dagar kan kalla dem sin familj är en sån underbar känsla. Man tänker bara på hur nära vänner man faktiskt kunde bli om man såg dem oftare. Och på hur mycket de här människorna kan förändra en.

November

Skriver av Alva Stenman, 28 november 2016

Vardagen rullar på. Om en vecka börjar mitt sommarlov, det längsta lovet på året. Sommaren har medfört ännu varmare väder vilket innebär 30+ varje dag. Har inte sett en regndroppe sedan jag kom hit så börjar sakna årstiderna och naturen mer och mer. Jul kommer bli en konstig upplevelse.  på grund av den enorma torkan har vi bara vatten måndag-onsdag, så man får ständigt spara för att kunna duscha och dylikt resten av veckan. Trivs bra dock och har vant mej vid vattenproblemet. Språket börjar gå bättre. Jag började förstå det mesta efter två-tre månader, men att prata är fortfarande svårt. Jag kan säga vad jag vill, men högst troligen fel och med konstig accent. 

Kolumntävling 2016, arrangerad av Svenska modersmålslärarföreningen i Finland rf

Skriver av M L-J, 3 november 2016

Joar Cederberg från Jakobstad vann tredje pris i en kolumntävling för gymnasieelever. I kolumntävlingen Argh!, som i år ordnades för fjärde gången, deltog 23 skribenter från 9 gymnasier.

Långhelg

Skriver av Alva Stenman, 15 oktober 2016

 Jag och Kelly, utbuteseleven från Mexiko, for en sväng till João Pessoa förra helgen. Vi hade två lediga dagar eftersom det var Campina Grandes dag följt av barnens dag. Vi bodde hos vår kompis Letícia. Hennes familj har ett riktigt drömhus med pool och fotbollsplan och allt möjligt. Vi for till João Pessoa för att en mexikansk symfonirkester som råkade vara från Kellys hemstad hade en konsert där på lördagen. vi och 5 andra kompisar for på konserten tillsammans och efteråt åt vi tacos på en mexikansk restaurant. Söndagen spenderade vi på stranden. Letícias familj har en vattenskoter så vi åkte mest runt med den hela eftermiddagen.  stranden vi var på heter camboinha och är känd för att krylla av "matutas" (alltså lantisar/ folk från Campina Grande) under semestertider eftersom nästan alla i Campina har ett sommarhus vid den här sranden. Vi såg alltså en hel del bekanta på stranden. Stranden är vacker och många fiskare håller till där.

WidgetAreaBottom