Alvas blogg

Alva Stenman skriver om sitt utbytesår i Brasilien

Finbesök

Skriver av Alva Stenman, 8 februari 2017

Det är onsdag och jag har just kommit hem från skolan. Om 16 dagar kommer min mamma hit och hälsar på! Hon ska spendera två veckor här i Brasilien. Först ska hon besöka "mina områden", alltså Joao Pessoa och Campina Grande, sen ska vi ha solsemester i Porto de galinhas som är en liten by cirka tre timmar från min stad. Porto de galinhas ligger nära Recife, och är känt för sitt vackra turkosa hav.  De fyra sista dagarna ska vi spendera i Rio de Janeiro. Det kommer bli coolt. Mamma kommer anlända samma dag som karnevalen sätter igång så det mesta kommer vara stängt och folk kommer ha ledigt. Karnevalen är den största festen på året och också en av de längsta ledigheterna. Det kommer bli galet. De största karnevalerna i landet hittar man i Salvador, Recife och Rio.

semesterchill

Skriver av Alva Stenman, 10 januari 2017

När man är utbyteselev via Rotary hör det till att man byter familj två gånger under året för att få chansen att uppleva olika familjer. Förra veckan gjorde jag mitt första byte och flyttade in hos min kompis från skolan. Till en början skulle jag flytta in hos en annan familj, men min kompis bjöd in mej så jag valde att bo hos henne stället. Normalt när man byter så tar det en stund innan man verkligen blir bekväm med att bo i någon annans hus. Man vågar inte sätta sej med fötterna i soffan och byta kanal på tv:n och sånt.  Men i och med att det är min bästa kompis hus känns det redan som hemma.

Weekend med utbyteseleverna

Skriver av Alva Stenman, 19 december 2016

Lämnade Joao Pessoa igår med en konstig känsla i magen. Jag har spenderat en helg med ungefär 40 utbytare ur mitt distrikt. Medan man umgås med dem går tiden så snabbt och man inte hinner ta sig tid att inse hur lycklig man är. Sen ska man mitt i allt säga hejdå till dem igen. Att man efter att ha känt någon i två dagar kan kalla dem sin familj är en sån underbar känsla. Man tänker bara på hur nära vänner man faktiskt kunde bli om man såg dem oftare. Och på hur mycket de här människorna kan förändra en.

Skriver av Alva Stenman, 28 november 2016

Vardagen rullar på. Om en vecka börjar mitt sommarlov, det längsta lovet på året. Sommaren har medfört ännu varmare väder vilket innebär 30+ varje dag. Har inte sett en regndroppe sedan jag kom hit så börjar sakna årstiderna och naturen mer och mer. Jul kommer bli en konstig upplevelse.  på grund av den enorma torkan har vi bara vatten måndag-onsdag, så man får ständigt spara för att kunna duscha och dylikt resten av veckan. Trivs bra dock och har vant mej vid vattenproblemet. Språket börjar gå bättre. Jag började förstå det mesta efter två-tre månader, men att prata är fortfarande svårt. Jag kan säga vad jag vill, men högst troligen fel och med konstig accent.

Långhelg

Skriver av Alva Stenman, 15 oktober 2016

Jag och Kelly, utbuteseleven från Mexiko, for en sväng till João Pessoa förra helgen. Vi hade två lediga dagar eftersom det var Campina Grandes dag följt av barnens dag. Vi bodde hos vår kompis Letícia. Hennes familj har ett riktigt drömhus med pool och fotbollsplan och allt möjligt. Vi for till João Pessoa för att en mexikansk symfonirkester som råkade vara från Kellys hemstad hade en konsert där på lördagen. vi och 5 andra kompisar for på konserten tillsammans och efteråt åt vi tacos på en mexikansk restaurant. Söndagen spenderade vi på stranden. Letícias familj har en vattenskoter så vi åkte mest runt med den hela eftermiddagen.  stranden vi var på heter camboinha och är känd för att krylla av "matutas" (alltså lantisar/ folk från Campina Grande) under semestertider eftersom nästan alla i Campina har ett sommarhus vid den här sranden. Vi såg alltså en hel del bekanta på stranden. Stranden är vacker och många fiskare håller till där.

Hälsningar från Brasilien

Skriver av Alva Stenman, 5 oktober 2016

Två månader i Brasilien och jag börjar sakta men säkert komma in i rutinerna och känna mig som hemma här!  En vanlig dag far jag till skolan klockan sju på morgonen och slutar 12:30, vilket ger mej mycket fritid om eftermiddagarna. Min skola råkar vara den bästa privatskolan i stan, (ändå är engelskaundervisningen betydligt sämre än i Finland och väldigt få av eleverna kan engelska..) och mina klasskamrater har sex prov i veckan, så jag känner mej rätt nöjd som inte tvingas studera utan bara gå till skolan för att lära känna folk.