WidgetAreaTop
WidgetAreaRight

#JGliv

Kolumntävling 2016, arrangerad av Svenska modersmålslärarföreningen i Finland rf

Skrivet av #JGliv, 3 november 2016

Joar Cederberg från Jakobstad vann tredje pris i en kolumntävling för gymnasieelever. I kolumntävlingen Argh!, som i år ordnades för fjärde gången, deltog 23 skribenter från 9 gymnasier.

Tredje pris gick till Joar Cederberg från Jakobstads gymnasium för kolumnen Låt dem inte vinna. I prismotiveringen står det bland annat att kolumnen på ett personligt sätt behandlar den våg av terror som svept fram över Europa de senaste åren.

Kolumntävlingen arrangerades av Svenska modersmålslärarföreningen i Finland rf med finansiering av Svenska kulturfonden, som är initiativtagare till tävlingen.

Prisutdelningen tog plats på Helsingfors bokmässa, torsdag 27.10 kl. 12.30 på Edith Södergran-scenen.

image1

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets jury bestod av Jeanette Björkqvist, frilansjournalist, Joakim Bonns från KSF Media och Pamela Lindebäck, modersmålslärare på Högstadieskolan Svenska normallyceum.

Emma-Lotta Orava från Lovisa vann första pris med bidraget Jag är trött, om existentiell ångest och andra pris  gick till Aurora Holm från Topeliusgymnasiet. Hennes bidrag heter Att fråntas rätten till sin egen kropp.

Enligt Yle.fi

 

Joar Cederberg:

Låt dem inte vinna 

”Paris skakas av terrordåd” stod det på mobildisplayen. Jag var nyvaken och det tog ett par sekunder innan jag insåg vad jag nyss hade läst. Jag slog i panik upp min laptop, googlade fram första bästa nyhetssajt och läste de stora rubrikerna. Det var sant, ett till attentat. Jag scrollade vidare, såg bilderna, såg paniken i folks ansikten. Jag förfasades, sörjde och kände rädsla, precis det vad Isis ville. 

Jag länkade vidare nyhetsartiklarna till mina vänner, jag täckte över min profilbild på Facebook med Trikolorens färger, jag diskuterade ämnet med alla jag träffade, och likt resten av världen så hjälpte jag Isis att sprida sitt budskap och bidrog till hela Europas rädsla. 

Varje dag dör det människor ute i världen. Det som gjorde mina och Europas reaktioner så häftiga just denna gång var att det kom så nära oss. Förut har vi varit trygga i vår soffa medan vi kollat på nyhetssändningarna på teven. Nu drabbade katastrofbilderna oss och hela Europa stannade. 130 personer dog den natten. Det är 130 personer för mycket givetvis, men vi måste försöka se längre än så. Färre än tjugo personer var det som utförde attentatet. Tjugo personer under en kväll stängde ner en hel världsdel. Om vi är så pass sköra är det väldigt simpelt för Isis att få rätt. 

Charlie Hebdo, terrordåden i Paris i november och i bomberna i Bryssel i mars har ur Isis synvinkel varit lyckade. Folk avbokar sina resor till Kreta, de åker inte till Eurovisionen i Stockholm och de stannar hemma från sin bröllopsresa till Turkiet. Allt detta för att risken finns där. Risken att det ska drabba just dem, att just deras plan ska kapas, eller att den mystiske mannen på tunnelbanan har en bomb i sin väska. 

Jag har själv en vän som var på väg med flyg till Bryssel samma dag som muslimska terrorister sprängde två bomber på flygplatsen. Det kunde lika bra ha drabbat honom och hans familj. Risken finns där, det kommer den alltid att göra. Vi måste bara lära oss att leva med den. 

Isis och andra terroristorganisationers avsikt med attentaten är att få uppmärksamhet och att röra om i samhället. Om vi ändrar på våra vardagsrutiner på grund av vår rädsla för terroristerna, så har vi gjort exakt vad de vill att vi ska göra. De har skapat rädsla i samhället. Vi måste visa dem att de inte har rätt, att vi inte lyder bara för att de slår mot mjuka mål. Så avboka inte din resa till Kreta, åk till Eurovisionen i Stockholm och stanna inte hemma från er bröllopsresa till Turkiet. För såhär lätt kan vi inte låta dem vinna. 

Skriv kommentar

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

WidgetAreaBottom