WidgetAreaTop
WidgetAreaRight

Olivers Blogg

Följ med på mitt utbytesår till Michigan.

Skolan

Skriver av Oliver Häggman, 27 oktober 2017

Nu har jag varit här i USA i över 2 månader! Jag har vant mig med kulturen, skolan och språket. Det finns så mycket att berätta, så jag skall försöka fokusera mest på skolan i det här inlägget. Skolan är väldig annorlunda här jämfört med i Finland. Här under har jag listat ett par skillnader som jag har reagerat mest på.
- Skolan börjar väldigt tidigt! Redan kl. 7:30 på morgonen och skolbussen kommer kl. 6:52, förutom på onsdagar. Då börjar skolan kl. 9:40 och skolbussen kommer kl. 9:06. Skolan slutar kl. 14:35 varenda dag.
- Rasterna är mycket kortare! Vi har 6 minuters raster mellan lektionerna och en 30 minuters matrast.
- Skollunchen är inte gratis. Man tar antingen med egen lunch hemifrån eller så köper man i skolan, vilket kostar c. 3 euro. Skolmaten är också långt ifrån samma kvalité som i Finland. De har 4 olika alternativ: en smörgås, var man får välja ingredienser själv; pizza, vilket de har varje dag; hamburgare eller hot dog och någon typ av vanlig mat t.ex. potatis mos med någon typ av kött.
- Alla sporter går via skolan. Så om man håller på med en sport så tränar man i skolan, oftast efter att man har slutat, och spelar matcher och tävlar mot andra skolor.
- Skolorna är mycket striktare än i Finland. Man får inte gå i korridorerna utan ett ”hall pass” från en lärare, var det står vart man är på väg, klockslag och en lärares underskrift. Man får inte heller lämna skolan byggnaden under skoldagen dagen. De har vakter vid alla ingångar och de släpper inte in dig mellan 7:30 och 14:35 om du inte har ett ”Hero Pass”, vilket är någon typ av lapp. Jag är inte säker på vad det står på den och var du kan hämta ut den.
- Skolåret är uppdelat i 4 perioder och man har 4 lektioner per dag, som är c. 90 min långa, förutom på onsdag då de är c. 70 min långa. Man har också 4 ämnen per period och de är i samma ordning varje dag. T.ex om man har matte i sin ”first hour” så har man det första timmen varenda dag, hela perioden.

New York

Skriver av Oliver Häggman, 29 augusti 2017

Hälsingar från USA.

WidgetAreaBottom