WidgetAreaTop
WidgetAreaRight

Olivers Blogg

Följ med på mitt utbytesår till Michigan.

Skolan

Skrivet av Olivers Blogg, 27 oktober 2017

Nu har jag varit här i USA i över 2 månader! Jag har vant mig med kulturen, skolan och språket. Det finns så mycket att berätta, så jag skall försöka fokusera mest på skolan i det här inlägget. Skolan är väldig annorlunda här jämfört med i Finland. Här under har jag listat ett par skillnader som jag har reagerat mest på.
- Skolan börjar väldigt tidigt! Redan kl. 7:30 på morgonen och skolbussen kommer kl. 6:52, förutom på onsdagar. Då börjar skolan kl. 9:40 och skolbussen kommer kl. 9:06. Skolan slutar kl. 14:35 varenda dag.
- Rasterna är mycket kortare! Vi har 6 minuters raster mellan lektionerna och en 30 minuters matrast.
- Skollunchen är inte gratis. Man tar antingen med egen lunch hemifrån eller så köper man i skolan, vilket kostar c. 3 euro. Skolmaten är också långt ifrån samma kvalité som i Finland. De har 4 olika alternativ: en smörgås, var man får välja ingredienser själv; pizza, vilket de har varje dag; hamburgare eller hot dog och någon typ av vanlig mat t.ex. potatis mos med någon typ av kött.
- Alla sporter går via skolan. Så om man håller på med en sport så tränar man i skolan, oftast efter att man har slutat, och spelar matcher och tävlar mot andra skolor.
- Skolorna är mycket striktare än i Finland. Man får inte gå i korridorerna utan ett ”hall pass” från en lärare, var det står vart man är på väg, klockslag och en lärares underskrift. Man får inte heller lämna skolan byggnaden under skoldagen dagen. De har vakter vid alla ingångar och de släpper inte in dig mellan 7:30 och 14:35 om du inte har ett ”Hero Pass”, vilket är någon typ av lapp. Jag är inte säker på vad det står på den och var du kan hämta ut den.
- Skolåret är uppdelat i 4 perioder och man har 4 lektioner per dag, som är c. 90 min långa, förutom på onsdag då de är c. 70 min långa. Man har också 4 ämnen per period och de är i samma ordning varje dag. T.ex om man har matte i sin ”first hour” så har man det första timmen varenda dag, hela perioden.

- Ingen cyklar! Man kan ta körkort när man har fyllt 16 år så alla kör eller sitter på med någon när man skall någonstans.

Den största skillnaden är nog ändå deras ”school spirit”. Skolan är inte bara ett ställe man går till för att lära sig saker, utan det mesta av ungdomarnas fritid och sociala liv har att göra med skolan. Antingen så är man med i någon sport eller så är man med i någon klubb efter att skoldagen har slutat. Jag prövade faktiskt att spela amerikansk fotboll nu under höst säsongen. Vi tränade varje vardag efter skolan och hade match varenda torsdag. De har tre lag i de flesta skolor: ett ”freshman” lag (klass 9), ett ”junior varsity” lag (klass 10-11) och ett ”varsity” lag (klass 11-12). Man kan spela med en äldre åldersgrupp om man är tillräckligt bra, men inte andra vägen. Jag spelade i ”junior varsity” (JV) laget.

En viktig händelse varje vecka är ”varsity” lagets match på fredagar. Dit går nästan hela skolan och skolans ”marching band” uppträder vid halvlek. De ordnar också en hel del andra evenemang t.ex. Homecoming, Prom, temadagar osv. Hittills trivs jag nog bra här. Amerikaner är väldigt sociala, trevliga och hjälpsamma.

Här kommer lite bilder.

1. Skolans matsal 2. Homecoming 3. Gula skolbussarna 4. "Varsity" skollagets amerikans fotbolls match 5. Skolans basketplan

IMG 20170908 3

IMG 20171021 195629

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 20171005 144322

IMG 20171020 WA0005IMG 20171020 2

Skriv kommentar

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

WidgetAreaBottom