WidgetAreaTop
WidgetAreaRight

Ansökningsproceduren till högskolor och länk till abinfo

Ansökan till högskolor 

Det är viktigt att notera att information som gäller ansökan på denna webbplats inte uppdateras kontinuerligt. Användare ombeds gå till ursprungskällan för att kontrollera ansökningsinformation

Abi-info 2025

Fortsatta studier (info på föräldramöte 23.1.2025)

Allmänt om gemensam högskoleansökan i Finland 

Gemensam ansökan för universitet och yrkeshögskolor på en elektronisk blankett via www.studieinfo.fi

Du kan ange 6 alternativ i prioritetsordning (om du blir antagen till ditt första alternativ så stryks du från de övriga).

Du kan köa till högre alternativ.

En plats per sökande och termin.

Polisutbildningen, räddningsmannautbildning, folkhögskolor och treårig yrkesutbildning för studenter har egna ansökningsprocedurer.

Högskolornas antagningsgrunder 

Universiteten i Finland (Hanken, Åbo Akademi, Helsingfors universitet, Aalto universitetet m.fl.)

Antagning på basen av studentbetyg eller urvalsprov. 

Yrkeshögskolorna i Finland (Arcada, Novia, Vamk, Centria )

Antagning på basen av studentbetyg eller urvalsprov.

 Universitetens betygsantagning

En viss procent studerande antas enbart på basen av studentexamen (50-80%).

Endel utbildningar antar enbart förstagångssökande på basen av betyg (t.ex. medicin, ekonomi och juridik).

Om sökande inte blir antagen på basen av studentbetyget deltar hen i urvalsprov. Urvalsproven baserar sig i hög grad på gymnasiekurser.

Sökande anmäler sig automatiskt till urvalsprov på ansökningsblanketten. Resultat av betygsantagningen kommer i slutet av maj.

Högskolorna utvecklar möjligheten för studerande att byta studieplats genom ett särskilt urval, så kallad "överflyttning".

En kvot antas via studier vid Öppen högskola (60 sp krävs vanligen för att kunna bli antagen). Se avsnittet "Öppna Högskolan"

Studentprovet i modersmålet/S2 och matematik poängsätts ofta vid antagningen.

Högskolorna väljer själva vilka studentprov som de vill ge poäng för.

I betygsantagningen varierar antalet ämnen i studentexamen som poängsätts mellan olika utbildningar. De ämnen i studentexamen som tas i beaktande kan högst vara sex till antalet. I samtliga utbildningar ger man poäng för modersmålet och dessutom kan man poängsätta matematik samt ett eller flera realämnen eller språk. 

Om den sökande inte har vitsord i alla de ämnen som beaktas får hen inga poäng för dem. Sökande kan dock bli antagen i betygsurvalet om antalet poäng i de övriga ämnena är tillräckliga. Poängen i betygsurvalet beräknas alltid enligt den ämneskombination som ger högst poäng för den sökande.

Utbildningen kan ha ett eller flera tröskelkriterier för betygsurvalet. Ett tröskelkriterium är en godkänd prestation på en viss studentskrivning eller ett visst vitsord i ett studentexamensämne. Den sökande är endast med i utbildningens betygsurval om tröskelvillkoren uppfylls. Om exempelvis ett tröskelvillkor för en utbildning är M i kemi måste den sökande ha skrivit kemi med minst vitsordet M för att kunna bli antagen på basen av betyg. Om vitsordet är lägre deltar sökande i urvalsprov.

Poängsättningen för universitetens betygsantagning: https://yliopistovalinnat.fi/sv.

Poängsättningen från och med 2026: https://yliopistovalinnat.fi/sv/poangsattningen-for-betygsantagningen-fran-ar-2026

Yrkeshögskolornas betygsantagning

Vid betygsbaserad antagning poängsätts högst fem ämnen:

Modersmål 
Ett främmande språk/andra inhemska språket
Matematik
Två realämnen/främmande språk
Det andra inhemska språket beaktas inte i denna punkt.
Av realämnena beaktas enbart de s.k. ämnesrealerna som är avlagda 2006 eller senare.
De ämnen som poängsätts beaktas bara en gång.
Den kombination av ämnen (som ingår i poängsättningsmodellen) som ger flest poäng åt den sökande beaktas.

 https://www.yrkeshogskolestudier.fi/till-sokanden/urvalsmetoder/betygsbaserad-antagning/#studentexamen

Betygsvalskalkylator

https://mafylaskuri.fi/

Antagningsstatistik

https://vipunen.fi/fi-fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/fi-fi/Raportit/Haku-%20ja%20valintatiedot%20-%20korkeakoulu%20-%20oppilaitos.xlsb

Högskolorna i Sverige

Ger poäng för alla studentprov och avgångsbetygets medeltal. Utan att beakta vilka  ämnen du skrivit och oberoende av studentprovets nivå. Det frivilliga högskoleprovet som ordnas två gånger per år ger en andra chans att bli antagen. Till utbildningar inom konst och musik behöver man oftast sända in portfolio.
Du måste ha behörighetsgivande kurser i vissa ämnen för att kunna ansöka till Sveriges högskoleutbildningar. Dessa varierar mellan utbildningarna. Naturvetenskapliga utbildningar kräver oftast lång matte, fördjupad fysik och kemi. Kolla upp kurskraven redan i ettan om du tänkt ansöka till högskola i Sverige efter studentexamen.
Observera alltså att Sverige inte ger högre poäng för studentprov på lång nivå!

Högskolorna i Norge och Danmark

Studentbetyg och avgångsbetygets medeltal. Du måste ha behörighetsgivande kurser i vissa ämnen för att kunna ansöka. Kolla upp kurskraven i tid!

Förstagångssökande till högskola i Finland

Högskolorna bör reservera en del av studieplatserna i den gemensamma ansökan för personer som inte tidigare har avlagt högskoleexamen eller mottagit studierätt som leder till högskoleexamen. Därutöver kan högskolorna  ta emot överflyttade studerade. Då den studerande får en ny studierätt förlorar hen den ursprungliga studierätten.

En studerande kan endast ta emot en studierätt som leder till högskoleexamen per termin.

Nybörjarkvoten skall göra det lättare för en person som första gången söker till en utbildning att inleda högskolestudier och målet är att kunna erbjuda flera sökande en studieplats. 

Du är inte längre förstagångssökande om du tagit emot en studieplats året innan. Antalet studieplatser som reserverats för andragångssökande finns på www.studieinfo.fi i samband med respektive utbildning.

 Erfarenhet av nybörjarkvoter vid ansökan 

"Sammanfattningsvis hade 0,5% av godkända sökande nytta av kvoten för förstagångssökande. Det finns inget speciellt utbildningsområde där förstagångskvoten skulle ha haft speciell inverkan".  Källa: utbildningsstyrelsens ansökningsinfo 2018.

"Enligt statistik från Vipunen kan man generellt säga att av dem som söker till ÅA:s kandidatutbildningar, så har icke-förstagångssökande lika stora möjligheter att bli antagna som förstagångssökande. I rena siffror: År 2022 blev 33 % av icke-förstagångssökande som sökte in antagna, medan 32 % av förstagångssökande blev det. 

Utöver detta finns ju också den separata antagningen för överflyttare, som vi försöker betona för våra studerande som upplever att de vill byta från ett utbildningsprogram till ett annat. Den vägen konkurrerar man inte med förstagångssökande, utan bara med de andra som ansöker som överflyttare. Vi brukar i de sammanhangen länka till vår information om överflyttning på webben: https://www.abo.fi/studera-hos-oss/antagning/sok-om-overflyttning/

Även ett andrahandsval kan visa sig vara rätt i slutändan, samt att många av våra utbildningar har biämnesmöjligheter som möjliggör en hel del studier också i det som var ens förstahandsval".  Info från Åbo Akademi 2024.

Skjuta upp studieplatsen

Du kan anmäla dig som frånvarande endast på basis av lagstadgade skäl, dvs. militär- eller civiltjänstgöring, moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet eller på grund av egen sjukdom eller skada. Om du inte anmäler dig går du miste om studieplatsen (Universitetslag 43 § /Yrkeshögskolelag 32 §)

Begränsning av antagning av studerande

Begränsningarna tillämpas endast i sådana fall där det är klart att sökande inte kan delta i utbildningen på grund av sitt hälsotillstånd eller sin funktionsförmåga.

https://opintopolku.fi/konfo/sv/sivu/forbered-dig-for-gemensam-ansokan-till-hogskolor#begransningar-vid-antagning-av-studerande-till-hgskolor

 

 

WidgetAreaBottom