WidgetAreaTop
WidgetAreaRight

Öppna högskolan

Öppna högskolestudier

Inom det öppna universitetet  kan du oberoende av grundutbildning eller ålder genomföra studier som utgör delar av universitetsexamina. Du kan inte avlägga en examen, men du kan söka till fortsatta studier för examensstudier vid universitet antingen via gemensam ansökan eller separat ansökan.

Du kan avlägga studier även under din gymnasietid och då får du även studiepoängen tillgodo i gymnasiet.

Du kan söka till de flesta examensprogram på basis av dina studier inom det öppna universitetet. De studier och den omfattning som krävs varierar enligt universitet, fakultet och huvudämne. Kontrollera därför ansökningsanvisningarna för det universitet du söker till.   

Studierna inom den öppna universitetsundervisningen är avgiftsbelagda. Också studietiden är tidsbestämd. I allmänhet antas de studerande i anmälningsordning, medan det för ämnesstudierna i regel krävs genomförda grundstudier. För vissa studier kan det finnas andra specifika antagningsgrunder.

Även yrkeshögskolestudier kan genomföras vid öppna yrkeshögskolan.

Det finns en skild ansökan via www.studieinfo.fi vanligen i mars för sökande som avlagt studier inom öppna universitetet eller öppna yrkeshögskolan. Du kan söka både via denna och den gemensamma ansökan. Ansökan via Öpuleden till Åbo Akademi går till såhär: https://www.abo.fi/studera-hos-oss/antagning/sok-till-abo-akademi/opu-leden/

 

 Antagning till Hanken via snabbleden eller via Öpu-studier 60sp:

https://www.hanken.fi/sv/sok-till-hanken/kandidatutbildning/antagning-och-ansokan/oppna-universitetsstudier

Anmälan till snabbleden vt2022: https://www.hanken.fi/sv/sok-till-hanken/oppna-universitetsstudier/kursutbud-och-anmalan

Om du uppfyller snabbledens krav så blir du antagen till Hanken utan att delta i betygsantagning eller inträdesprov. Snabbleden har flera platser än Öpu-leden.

Om du väljer att göra Öpu-studier, vilka kan göras under en längre tid, så behöver du minst 60sp för att kunna bli antagen och även ett visst medeltal i kurserna. 

Åbo Akademis antagningsinformation för sökande via Öpu-leden: https://www.abo.fi/studera-hos-oss/antagning/sok-till-abo-akademi/opu-leden/

WidgetAreaBottom